Uitnodiging: Zondag 12 juli 2015

Zondag 12 juli ben ik samen met een aantal collega imkers te zien tijdens de open imkerijendag. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang hoe het er precies uit zal zien daar word aan gewerkt. Dat er bijen zijn, honing gekocht kan worden en dat er een aantal zeer ervaren imker rondlopen om vragen te beantwoorden dat is zeker.

We hopen jullie allemaal te zien op zondag 12 juli tussen 10.00 en 16.00 uur bij Fort Isabella in Vught

zondag 20 februari 2011

Sneeuwklokjes

Een zeer teer, kortbloeiend bloemetje wat door de fotograaf zeer pakkend is vastgelegd, verdient een plaatsje in een bericht. Zelfs in de kou steekt dit bloemetje dapper zijn kopje uit het zand. Natuurliefhebbers denken gelijk aan de komende lente en lopen al glimlachend dit bloemetje voorbij. Daarnaast bevindt zich tussen de kwetsbare bloemblaadjes, goed beschermd tegen de kou, een lekkernij voor de honingbij. Het sneeuwklokje...

De grote volk(s) verhuizing

De grote dag is aangebroken de bijen gaan verhuizen.

Om de bijen op de volkstuin te kunnen plaatsen moeten de bijen eerste minimaal 5km verder een weekje "logeren". Dit omdat ze anders terug vliegen naar hun oude plek.



















Tegen het vallen van de avond ga ik gewapend met een rol ducktape, drie spanbanden en een steekwagentje op pad. Eerst gecontroleerd of het vlieggat wel goed dicht zit. Zonder de stellage mee te nemen de spanbanden er omheen doen. Flink wat kracht nodig om de toch wel erg zware bijenkast op het steekwagentje te krijgen, voor de zekerheid toch de kast maar vast gezet aan het steekwagentje.



















Voorzichtig met het steekwagentje naar de auto lopen. Samen met de fotograaf de ongeveer 20kg wegende kast in de auto getilt. Nogmaals controleren of alles goed vast zit en de reis kan beginnen.



















Na een toch wel spannende reis aangekomen op de plek van bestemming. Voorzichtig de achterklep opendoen voor het geval de kast toch niet goed dicht zat. Pfff...gelukkig zit de kast goed dicht en kan aan het laatste stukje van de reis worden begonnen. Je hoort de bijen zoemen. Gelukkig hulp gekregen van een sterke man die voor mij de kast naar zijn nieuwe plek tilt. Op een lege bier krat op een mooi beschut plekje in een achtertuin in Den Bosch kan dit volk rustig bijkomen en zich voorbereiden op de reis die komen gaat.

Ik hou jullie op de hoogte,
Groetjes Imker Joek

woensdag 16 februari 2011

Het voorjaar komt er aan

Het zonnetje begint te schijnen, de bijen beginnen te vliegen en de eerste krokussen steken hun kopjes uit de grond.

















De krokus is samen met het sneeuwklokje de eerste voedselbron van het bijenvolk in het voorjaar. De koningin begint langzaam met een klein broednestje, waar eiwitrijk stuifmeel voor nodig is. De krokus is een veel bezocht bloemetje in de zoektocht naar al dat lekkers. Hoe meer stuifmeel er binnen komt, hoe meer eitjes de koningin zal gaan leggen en dus, hoe sneller het volk zal groeien. Binnen 21 dagen (zolang duurt het voor een eitje een bijtje wordt) zullen de eerste bijen uit hun cel kruipen. Deze bijen zullen de eerste drie weken van hun leven besteden aan het verzorgen van de eitjes, de jonge bijen, de koningin en het poetsen van de bijenkast. Na drie weken zullen deze bijen op zoek gaan naar nectar en stuifmeel als voedsel voor de koningin, de eitjes, de larven en de bijen in de kast.

Hieronder een foto van de bijen op de vliegplank waarbij je extra moet letten op de kleine oranje bolletjes aan de achterpoten van de bijen. Dit zijn namelijk stuifmeelklompjes. Deze stuifmeel is erg belangrijk voor een bijenvolk. Zodra een bijenvolk in het voorjaar stuifmeel binnen haalt is de koningin begonnen met leggen. Een erg belangrijk gegeven voor de imker.















Hieronder een foto van de bijen die genieten van het eerste zonnetje.



Ik hou jullie op de hoogte,

Groetjes,

Imker Joek

vrijdag 11 februari 2011

De eerste mooie dag






















Na een periode van kou begint de temperatuur aangenaam te raken. De bijen verlaten voor het eerst dit bijenseizoen hun kast. Om de kast op te ruimen en om te poepen. Iets wat bijen gedurende heel de winterrust die wel vier maanden kan duren niet doen. Bijen poepen namelijk nooit in hun eigen huis en naar buiten kunnen ze in de winter niet zonder dood te vriezen.

Voor de imker een mooi moment om zo snel als mogelijk alle kasten af te gaan om te kijken of ze allemaal vliegen. Het is nog te vroeg om te juichen maar een grote glimlach is niet te voorkomen. Uit alle zes de kasten komen bijen, wat nog belangrijker is, bij alle zes de kasten komen er ook bijen terug. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, voor er zekerheid is moet ik nog geduld hebben tot half maart.

Het grote plannen gaat beginnen. Wat heb ik in het voorjaar allemaal nodig? Waar had ik dit ook al weer opgeslagen? Wat moet ik nog bijhalen? Past alles op elkaar? (beetje onhandig maar mijn kasten hebben allemaal verschillende maten)

Na nogmaals met een meetlat en pen en papier de kasten te hebben nagelopen een aardig overzicht van wat ik allemaal nodig denk te hebben.

Een kast heeft de winter niet echt overleefd, de bakken zitten aan elkaar vast en de verf is er een beetje af, terwijl deze pas twee seizoenen mee gaat. Dus hier moet nog even een ingewikkeld plan voor worden bedacht om de bijen over te huizen met zo weinig mogelijk onrust in het volk. Eerst maar eens kijken of ik nog een bijpassende broedbak heb staan.

Ik hou jullie op de hoogte!

Groetjes Imker Joek