Vandaag weer een dag vol sneeuw. Gelukkig zitten alle bijen veilig binnen op de wintertros lekker dicht tegen elkaar aan.
De wintertros word zo genoemd omdat de bijen gedurende de koude periode van het jaar (van eind oktober tot begin maart) als een bol in de kast zitten met als enige doel elkaar en de koningin warm houden. De koningin bevind zich in het midden en word gedurende de hele winter gevoerd en warm gehouden. De bijen die zich er omheen verzamelen bewegen zich continu van binnen naar buiten en weer terug. De "koude" bijen aan de buitenkant ruilen met de "warme" bijen in het midden om zo het geheel warm te houden.
Voor de imker blijft het spannend. Gedurende deze "winter rust" is het alleen in nood situaties geoorloofd de kast te openen. Dit omdat er anders veel kostbare warmte verloren gaat.
Uitleg over de foto's:
De foto's in dit artikel zijn foto's van de twee kasten die zich op dit moment onder de sneeuw in mijn tuin bevinden. Op dit moment bestaan allebij de bijenkasten uit twee verdiepingen met elk 10 ramen. De volken die op dit moment in deze twee kasten wonen zijn ontstaan in het voorjaar van 2010. Het volk waarvan de kast een groene deksel heeft is ontstaan in de week van 12 juni 2010 doormiddel van een kunstzwerm. Het volk in de blauwe kast is ontstaan uit een natuurlijke zwerm op 26 juni 2010.
Hallo Joek,
BeantwoordenVerwijderenNog bedankt voor je kaartje met o.a. het adres van deze blog. Ik zal je verhalen graag volgen.
Die zelfgemaakte kasten op de foto zien er mooi uit! Veel werk of viel het mee?
Ik hoop dat al je volken goed de winter door komen.
Groeten (ook aan Koos), Eric.
Beste Eric,
BeantwoordenVerwijderenMet zoon handige vader en oom is het natuurlijk zo gepiept. Naast de stapel op het plaatje hebben wij ook nog deksels en 4 zesramers gemaakt. Hiermee zijn wij een dag bezig geweest.
Wij kunnen weer even vooruit!
In ieder geval is het zelf maken een goed alternatief voor nieuw. Je bent minder geld kwijt en trots op het eind product.
Groetjes, Imker Joek